top of page

Innovacions en energia solar per un futur sostenible

En un món cada vegada més conscient de l'importància de la sostenibilitat i l'eficiència energètica, l'energia solar s'ha convertit en un punt clau en la transició cap a un futur més net i renovable, és per això que no deixem de presenciar noves i millors maneres de donar-li ús. Des de l'acumulació d'energia a molt alta temperatura fins al seguiment intel·ligent de les plaques solars i el seu manteniment amb drons, les innovacions en aquest camp estan canviant la forma en què aprofitem la llum del sol per a satisfer les nostres necessitats energètiques. 


Acumulació d'energia a molt alta temperatura amb tecnologia termofotovoltaica


L'energia solar tèrmica ha estat durant molt temps una forma efectiva d'aprofitar l'energia del sol per produir calor, utilitzada en varis sectors, des de la generació d'electricitat fins a l'escalfament d'aigua. No obstant això, una innovació important en aquest camp és la tecnologia termofotovoltaica, que aprofita la llum solar per generar electricitat a temperatures extremadament altes. Utilitzant materials avançats i tècniques de disseny innovadores, aquesta tecnologia té el potencial d'augmentar significativament l'eficiència de la conversió d'energia solar en electricitat. Aquesta supera no sols l'eficiència del límit del cos negre (85,4%), sinó que arriba al límit de Landsberg (93,3%), que és el que es considera el màxim d'eficiència possible a l'hora de captar energia del sol.


 

Seguidors solars amb backtracking


Els seguidors solars són dispositius dissenyats per maximitzar la captació de llum solar mitjançant el seguiment del moviment del sol al llarg del dia. Una innovació recent en aquest camp és l'ús de seguidors solars amb backtracking, que incorporen estratègies de seguiment intel·ligents per optimitzar la captació d'energia solar. Inspirats en el moviment dels girasols, aquests seguidors solars ajusten contínuament la posició de les plaques solars per evitar la creació d'ombres entre elles i maximitzar l'exposició a la llum solar. Amb un augment estimat del 2% en la producció d'energia anual, aquesta tecnologia promet millorar significativament l'eficiència de les instal·lacions solars, especialment en terrenys desiguals.


placa energía solar

Reutilització de plaques solars


A la Unió Europea des de l’any 2012 és obligatori el reciclatge i reutilització de les plaques solars, ja que gràcies els materials que les componen (silici, vidre, alumini i materials semiconductors) faciliten el procés, encara que aquest no és sempre el mateix, ja que varia segons la tecnologia de fabricació de la placa.


Manteniment fotovoltaic amb drons


El manteniment regular és fonamental per a garantir el rendiment òptim de les instal·lacions solars al llarg del temps. Una innovació que està simplificant i millorant aquest procés és l'ús de drons per a l'anàlisi termogràfica i la inspecció de plantes fotovoltaiques. Sobrevolant les instal·lacions i captant imatges tèrmiques detallades, els drons detecten de manera ràpida i precisa elements defectuosos, un mal funcionament o possibles avaries. Això no sols redueix els costos associats amb el manteniment manual, sinó que també proporciona una visió més completa i de confiança de l'estat de la planta, millorant la productivitat i evitant el cansament físic dels treballadors. drone energía solar

A mesura que avancem cap a un futur cada vegada més centrat en l'energia renovable i sostenible, les innovacions en el camp de l'energia solar estan adquirint un paper crucial en la transformació del nostre sistema energètic global.


Kommentare


bottom of page