top of page

S’acaben les mesures energètiques provisionals i s’inicia la implementació de noves polítiques a llarg termini.

Els impostos energètics espanyols van tornar als seus estàndards previs a la guerra d'Ucraïna el passat 1 de març de 2024. L'impost sobre el valor afegit (IVA) de la llum ha experimentat un augment del 10% al 21%, mentre que l'Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia Elèctrica (IVPEE) i l'Impost Especial sobre l'Electricitat (IEE) s'incrementaran gradualment al llarg de l'any.


teresa ribero energía

Ens remuntem a l'inici de la Guerra a Ucraïna, quan el flux del gas va canviar de manera dràstica en el vell continent i Rússia va desaparèixer com a proveïdor principal europeu d'hidrocarburs. Per a fer front al consegüent encariment de l'energia, el Govern d'Espanya va establir mesures per a controlar el creixement de tarifes de gas, va reduir imposats per a l'electricitat i gas natural utilitzats en calefacció, i va enfortir la indústria verda europea.


Al poc temps de la implementació d'aquestes mesures, el preu del gas va pujar notablement, arribant fins als 349€/MWh. Les seves conseqüències més rellevants van ser aquestes:

  • Es van multiplicar per 10 algunes factures de consumidors amb tarifes variables.

  • Les companyies comercialitzadores van trencar nombrosos contractes amb consumidors que tenien tarifes fixes.


El curs d'acció que es va prendre en aquest moment per a posar solució a aquest greu problema van ser una sèrie de límits i regulacions per a protegir el consumidor, però amb una data de caducitat establerta: el 31 de desembre de 2023.


  • El topall de gas, aprovat pel Reial decret llei 3/2023, del 28 de març

  • La rebaixa de l'Impost Especial sobre l'Electricitat del 5,11 al 0,5%, aprovat pel Reial decret llei 17/2021.

  • La rebaixa de l'IVA de la llum del 10% al 5% en aquells subministraments amb més de 10KW de consum, aprovat pel Reial Decret-llei 17/2021.


Aquesta pujada arriba en un escenari de mínims en el preu de l'electricitat, per la qual cosa el seu impacte a penes serà perceptible per al consumidor a curt termini.


grafico energía españa

A més de l'augment d'IVA, altres impostos relacionats amb l'electricitat també han experimentat modificacions. L'Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia Elèctrica (IVPEE), per exemple, s'incrementarà gradualment, passant d'estar fins al 3,5% al març, a un 5,25% fins al mes de juny i a partir d'aquest pujarà a un 7%. De manera similar, l'Impost Especial de l'Electricitat (IEE) se situarà en el 2,5% durant el primer trimestre de l'any i augmentarà al 3,8% en el segon.


Comments


bottom of page